De ce iubesc romanii bacsisul?!

Romanii si bacsisul

De ce iubesc romanii bacsisul?!
De-a lungul timpului notiunea de bacsis sau tips (traducerea in limba engleza ce a prins grai pe buzele tuturor romanilor) s-a dovedit a fi “cheia spre success” sau mai degraba cheia pentru supravietuire pentru o buna parte dintre cei ce isi desfasoara activitatea in domenii care sunt remunerate ma slab de catre patroni.
Analizand ultimul studiu al INS (Institutul national de statistica ) din mai 2014 putem observa ca greul sta pe spatele celor 5.7 milioane de angajati, care trebuie sa sustina 5,3 milioane de pensionari, 1,2 milioane de bugetari, si peste 4 milioane de copii si adolescenti. Din cei 5,7 milioane de oameni activi, peste 20% dintre acestia sunt remunerati cu salariul mediu pe economie, si aici intervine legatura stransa intre angajatul roman si bacsis.
Majoritatea celor care sunt nevoiti sa parcurga o luna de zile cu 900 de ron, se indreapta sau sunt deja angajati pe posturi care mai “produc“ ceva bacsis.

Romanii si bacsisul

Romanii si bacsisul

Sa luam exemplul unui angajat intr-un restaurant pe postul de ospatar, care in majoritatea cazurilor este platit cu salariu minim pe economie, si sa incercam sa aratam “avantajele” acestuia:
– la sfarsitul fiecarei zi de munca, el pleaca acasa cu o suma de bani, fapt ce ii permite sa faca o parte din cheltuielile zilnice, si ii permite  ca din salariu sa achite cheltuielile lunare;

– motivatia de a munci cu “drag si spor” pentru a primi bacsis;

Avantaje sunt si pentru angajatorul acestuia, precum:

– va sti intotdeauna ca angajatul sau isi va face treaba foarte bine, pentru ca la sfarsitul zilei punguta sa nu fie goala

– isi reduce cheltuielile cu angajatii si ii plateste cu salarii mai mici

Si nu in ultimul rand, clientul va fi intotdeauna multumit de serviciile primite si va rasplatii atentia cu care a fost servit printr-un mic bacsis.

Nu ramane decat sa salutam bunul mers al lucrurilor si sa admiram puterea romanului de a se descurca.


12/08/2014

Comentarii

2 responses to “De ce iubesc romanii bacsisul?!”